Ads 468x60px

četvrtak, 20. prosinca 2012.

Koji su mogući scenariji kraja svijeta


Možete misliti, pa čak i biti uvjereni, da ćemo ovog petka (21.12,2012) svi izvući žive glave i da do najavljivanog smaka svijeta ipak neće doći, ali znanstvenici potencijalan kraj zamišljaju prilično dramatično.

Glad, supervulkani, katastrofalne klimatske promjene ili epidemija raznih vrsta rakova samo su neki od krajeva koji bi mogli snaći čovječanstvo, a profesorica Jocelyn Bell Burnell, astrofizičarka zaslužna za otkriće pulsara, tvrdi da je najvjerojatnije da ćemo stradati od takozvanog crnog kometa.

Crni komet nećemo primijetiti

Takav bi kraj bio vrlo sličan onom kakav su imali dinosauri - koji su Zemljom hodali više od 165 milijuna godina (mi smo ovdje jedva 200.000) - nastradavši od golemog asteroida ili kometa koji se zabio u naš planet. 

Bell Burnell vjeruje da je udarac crnog kometa jedina mogućnost da 21. prosinca 2012. godine nestane svijeta kakav znamo i volimo: "Kometi su inače velike prašnjave snježne kugle. Na crnim je kometima puno više prašine i puno manje snijega pa ih je teže uočiti", objasnila je.

Od samog udarca stradali bi samo oni koji su u neposrednoj blizini, ali on bi fatalan bio za čitavu svjetsku populaciju stoga što bi u atmosferu donio toliko prašine da bi ljudi jednostavno mogli samo polagano umirati. Također, prašina bi prouzročila i "vječnu zimu" jer bi sunčeva svjetlost bila zaklonjena što bi značilo da bi usjevi na planetu propali, prouzročivši globalnu glad.

Ako ne bude komet, bit će vulkan ili metan ili...


Sličan je scenarij, primjerice, predvidio i vulkanolog sa Sveučilišta Open, Dave Rothery, ali on smatra da će spomenutu prašinu u atmosferi prouzročiti, pogađate, supervulkan. S druge strane, Bryan Lovell, bivši predsjednik američkog geološkog društva, smatra da je najvjerojatnije da okončamo život na Zemlji zbog goleme količine metana koja će se u zraku naći zbog odronjavanja podmorskog tla, prenosi Daily Mail.



 

Moj popis blogova

Moj popis blogova

Moj popis blogova