Ads 468x60px

četvrtak, 20. prosinca 2012.

Turisti žure na proslave "smaka svijeta"


Gonzalo Alvarez, jedan od slavljenika, stigao je u Kankun i djeluje prilično razdragano za čovjeka kojem se približava smak svijeta.

“Došli smo na proslavu da se pripremimo za ulazak u novu eru”, kaže ovaj 39-godišnji arhitekta koji je putovao u Meksiko iz Floride, samo da bi svjedočio ovom nesvakidašnjem događaju.

Meksiko je jedna od pet država koje se pripremaju da obilježe ovaj datum – prekretnicu u 5.000-godišnjoj eri započetoj 3114. godine pre Krista.

Za ovaj dio svijeta, svakako je riječ o veoma važnom periodu, jer je cijela priča vezana za navodnu Apokalipsu, privukla ogroman broj turista, a time i novac.

Milioni posjetilaca će u narednih deset dana slaviti uz vatromete u blizini tridesetak arheoloških nalazišta.

Osim u Meksiku, proslave će biti organizirane u Belizu, Gvatemali, Hondurasu, a obilježit će ih i najmanje dva predsjednika država – predsjednik Oto Perez iz Gvatemale i predsednik Porfirio Lobo iz Hodnurasa.

Međutim, dok se neki veselo pripremaju za okončanje majanskog kalendara, drugi strahuju da će s njim doći i kraj svijeta kakav poznajemo.

Neki spiritualisti ubjeđeni su da je 21.12.2012 “sudnji dan” predviđen u majanskim hijeroglifima u spomeniku Tortuguero.

Majanski vođa iz vremena izrade tog spomenika je nakon poraza u jednoj bitci proglasio da je to početak mnogo dužeg ciklusa vremena koji će se okončati 2012.

Mnogi naučnici tvrde da je proročanstvo pogrešno protumačeno i da ne ukazuje na smak svijeta, nego na početak nove ere.

Uprkos tome, širom svijeta postoje ljudi koji su u potpunoj panici zbog predstojećeg datuma.

Cijelu pompu zbog navodnog smaka oštro su kritizirali pripadnici današnjeg Savjeta naroda Maja kojima smeta konzumeristički pristup njima tako važnom datumu.

“Kao jedna od najstarijih kultura na svijetu, pokušavamo da očuvamo naš identitet i sačuvamo način mišljenja, govora i gledanja na svemir”, kaže Meri Koba, predstavnik plemenskog vijeća.

“Iznad svega, želimo da nas ljudi, gdje god mi živjeli, poštuju i budemo oslobođeni diskriminacije, nasilja i siromaštva”, kaže ona.

Koba naglašava da će se i pripadnici njenog naroda pripremiti za datum koji njima predstavlja novi početak, ali će ceremonije biti jednostavne i duboke.

“Svi ćemo se okupiti u pet ujutru u bijeloj odjeći sa bijelim svijećama u rukama”.
 

Moj popis blogova

Moj popis blogova

Moj popis blogova