Ads 468x60px

nedjelja, 2. prosinca 2012.

Značenje pojma Armageddon



Armageddon je pojam najčešće vezan uz proročanstvo o kraju svijeta. Riječ se pojavljuje u Bibliji u Novom Zavjetu, točnije u Otkrivenju (Apokalipsi) sv. Ivana, glava šesnaesta, redak šesnaesti. Tekst glasi: "I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvijerinih i iz usta Lažnoga proroka izlaze tri duha nečista, kao žabe. To su dusi zloduha što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za Dan veliki Boga Svevladara. [...] I skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon."

Riječ Harmagedon (tj. engleski Armageddon) dolazi od hebrejskog izraza Har Megiddo, a znači Brdo Megiddo. To je lokalitet u sjevernom dijelu Izraela, 20 kilometara jugozapadno od Nazareta. Tamo bi se na sudnji dan trebala dogoditi konačna bitka između snaga dobra i zla. Na lokalitetu Megiddo tijekom povijesti su se već odigrale tri izrazito važne bitke. Prva poznata bitka dogodila se oko 1457 pr. Kr. i u njoj su egipatske snage pod faraonom Tutmozisom III. uništile koaliciju kanaanskih vladara, predvođenu kraljem Kadeša. To je zapravo prva bitka u cjelokupnoj povijesti svijeta o kojoj imamo relativno pouzdane podatke. Faraon je slavljen kao veliki heroj, a posljedica bitke bila je širenje egipatskog carstva na opseg koji niti jedan faraon prije ni kasnije nije postigao. Tutmozisa III. zbog toga povjesničari često nazivaju Napoleonom starog Egipta. Na reljefu iz Karnaka prikazan je kako kod Megidda vlastoručno ubija čitav snop neprijatelja.

Druga povijesna bitka na lokaciji Megiddo odigrala se 609. godine pr. Kr. između egipatske vojske i židovskog kralja Jošije. Spomen o toj bitki zapisan je u Bibliji, u Drugoj knjizi o kraljevima, glava 23, redak 29. Tekst glasi: "U njegovo je vrijeme faraon Neko, egipatski kralj, krenuo protiv asirskoga kralja na rijeci Eufratu. Kralj Jošija pošao je preda nj, ali ga on ubi u Megidu, pri prvom susretu. Sluge njegove prenesoše mu tijelo kolima iz Megida, odvezoše ga u Jeruzalem i sahraniše u njegovoj grobnici." Dakle, faraonova je vojska porazila židovsku i ubila je židovskog kralja.

Treća važna bitka kod Megidda odigrala se u nama znatno bliže vrijeme. Naime, britanske snage potpomognute trupama Lawrencea od Arabije porazile su na toj lokaciji tri turske armije u Prvom svjetskom ratu. Britanski zapovjednik Allenby proglašen je lordom i vikontom od Megidda te je dobio čin feldmaršala. Pobjeda je bila važna, jer je Megiddo bio tada, kao i prije 3500 godina, ključna strateška točka na Bliskom istoku. 
Ostao je to i do danas.

 
 

Moj popis blogova

Moj popis blogova

Moj popis blogova